OperaRepubliken presenterar

PURPURBIT

Opera för unga om kroppsfixering.

Målgrupp: Barn och ungdomar i högstadiet och vuxna

Spelades våren 2013

Den unga, vackra och perfekta kroppen uppfattas av många som ett ideal. Hur påverkar psyket utseendefixering? Under hösten 2012 skapade OPERAREPUBLIKEN ett sceniskt verk, Purpurbit, baserat på Ann Jäderlunds diktsvit Kalender röd (Albert Bonniers förlag 2000) och musik av tonsättare Staffan Odenhall. Till grund för verket låg det mycket lyckade arbetet med ungdomar i vår uppsättning av "TOSCA- eller Facsist Javisst" i Reaktorhallen. Vi ville fortsätta det samhällsförankrade konstnärliga arbete vi påbörjat och även här vända oss till skolor och arbeta med en kör bestående av skolungdomar. Musiken i föreställningen framfördes av en liten musikerensemble.

Genom Ann Jäderlunds texter, och genom att härleda dessa till den kropps- och utseendefixering många upplever att vi har idag, var syftet att tillsammans med ungdomarna skapa en scenisk och tankeväckande föreställning. Jäderlunds texter har en mjuk poetisk koppling till människokroppen och en intensiv språklig upptäckarlust. I media idag talas det det enormt mycket om kroppen och utseende. Med nyskriven poesi var vår tanke att att eleverna skulle få möjlighet att reflektera både över språk och betydelse. Målet var att koppla samman debattmaterial från olika medier med det redan skrivna materialet.


OperaRepubliken presenterar

TOSCA eller Facsist Javisst

Sverigedemokraterna är starkare än någonsin, och ultranationalistiska partier vinner mark i hela Europa. Efterkrigstidens Sverige har burit på ett arv. Ett arv med nazistiska och facsistiska rötter.

Hur skulle ett samhälle styrt av en polismakt se ut idag? Hur långt får vi gå i viljan att lösa brott? Är det rätt att tillåta kriminella handlingar för att komma åt brottslingar? Vad är vår demokrati värd? Är opera omodernt? Kan Tosca tystas?

Genom Puccinis klassiska opera Tosca, där polisens maktutövning är central, undersökte vi hur och om dessa frågor hänger ihop.

Tosca eller Facsist Javisst spelades under hösten 2012 i Reaktorhallen.